Вважається, що вперше бісер виник в Єгипті. Стародавні єгиптяни, удосконалюючи технічна майстерність виготовлення скляних бус, прагнули зменшити їх розмір, зробити більш витонченими. Відоме ж нам назва походить з арабської: «бусра» або «Бусер» означає «фальшиві перли». Римляни при завоюванні Єгипту перейняли майстерність виготовлення скла і бісеру з нього. З VI століття центром виробництва скляних виробів стає Візантія, а звідти бісер потрапляє до Венеції.

Це середньовічна держава довгий час було головним виробником і експортером бісеру. Венеціанський бісер був дуже популярний в країнах Європи, а також з успіхом використовувався європейськими колонізаторами в Америці і тропічних країнах при обміні з корінними жителями. Епоха Відродження залишила нам у спадок чимало прекрасних творів майстрів з венеціанського бісеру - намист, сережок, намиста, вишивок. Після XVI століття виробництво бісеру розвивається в Англії і по всій Європі - в Іспанії, Португалії, Нідерландах, Франції, Німеччині.
Зараз існує такий вибір форм, розмірів і матеріалів бісеру, що неможливо не захопитися бісерним рукоділлям. Бісер виготовляють з різноманітних матеріалів - скла, металу, пластмаси, кістки, дерева, натуральних каменів.
По текстурі розрізняють бісер прозорий, напівпрозорий або опаловий - з злегка молочного скла, непрозорий, парчевий - з дзеркальним сріблястим (silver lined) або золотистим (gold lined) покриттям внутрішньої поверхні отвору, що надає блискучий ефект, з покриттям внутрішньої поверхні отвору іншою фарбою (colors lined), іноді білою, що підкреслює колір прозорого або напівпрозорого бісеру.

Крім цього, існують різні види покриттів бісеру: райдужне покриття типу «північне сяйво» (Aurora Borealis), «бензинове покриття» або ірис, блискуче покриття (непрозорий бісер з блискучим покриттям називають перловим, а прозорий - «Цейлон»), матове, шовкове , покриття фарбою і т.д.
Різноманітність форм також велике, Ви можете знайти у продажу круглий - найпоширеніший бісер, рубаний, короткі циліндри довжиною 1-5 мм, стеклярус - циліндричний бісер довжиною 5-15 мм, який крім круглої форми буває ще гранованим, волокнистим і витим, з косими краями, бісер у формі листів, квітів, кристалів, зірок і т.д. Крім того, отвори в бісеринках можуть бути круглими або квадратними, що теж дає різний ефект.
За розмірами бісер буває від 1/0 до 21/0. Ці цифрові позначення показують, скільки бісерін вміститься в одному дюймі. Тобто, чим менше цифра тим крупніше бісерин. Ця система позначень використовується всіма виробниками, однак бісер однієї і тієї ж маркування, але різних виробників часто значно відрізняється.

Основними виробниками бісеру є Чехія і Японія, а також Китай, меншою мірою Тайвань, Індія, Росія
Найдоступніший і найдешевший бісер китайський, проте, він має багато недоліків: нерівномірний за формою і розмірами, досить крихкий, покриття нестійке. Рубка має гострі, іноді нерівні краї і може перерізати робочу нитку. Майстри бісероплетіння намагаються не використовувати його для плетіння полотна, тому що воно виходить нерівним. У той же час для робіт, де потрібна неоднорідність, наприклад, виготовлення бісерних дерев, китайський бісер незамінний. Тайванський та індійський бісер по характеристикам схожі на китайський.
Чеський бісер більш якісний і однорідний за розміром і формою, більш різноманітний за кольорами і покриттях. Однак при роботі з ним все одно трапляються неякісні бісеріни - іншої форми або з маленьким отвором. Чеська рубка також має гострі краї. Крім того, кольори від партії до партії можуть мати різні відтінки. Найбільш відомий виробник в Чехії - Preciosa, раніше відомий як Jablonex.

Самим якісним вважається японський бісер. У ньому все бісеріни практично ідеально однакового розміру і форми. Рубка зазвичай з обробленими краями. А ще японський бісер славиться різноманітністю форм - зі зміщеним отвором (або магатама), у вигляді кристалів, крапель, шестигранників, трикутників і т.д. Японський бісер відносно крупніше чеського і китайського. Так, японський бісер 11/0-12/0 розміру приблизно відповідає 10/0 розміром чеського бісеру. Найвідоміші виробники бісеру в Японії - компанії TOHO і Miyuki. Широко відомий японський циліндричний бісер марки Delica у Miyuki і Aiko у TOHO, з якого створюються найкрасивіші вироби.
Ще один відомий виробник - Matsuno, але якість бісеру цієї компанії дещо поступається бісеру TOHO і Miyuki.
Часто в поєднанні з бісером використовують намистини. Їх різноманітність величезна. Так як не обмежується розмірами: від простих дерев'яних намистин, до ексклюзивних скляних ручної роботи і вишуканих інкрустованих відомих брендів.
Ви можете ознайомитися з руською версією статті: бисер – разнообразие форм, размеров и цветов.