Килимова техніка Latch hooking: що вам знадобитися для успішної роботи


Цікаве заняття килимарство прийшло до нас з далеких віків. Люди з давніх-давен ткали килими і використовували їх в побуті. Вони були прикрасою житла і цінністю для дому. Існує безліч технік ткацтва килимів. Килимова техніка Latch hooking, в якій використовується гачок із засувкою або Latch hook. Дуже проста техніка, яка вам дозволить швидко освоїти килимарство і створювати прекрасні килими та гобелени.
Ковры и гобелены, выполненные в технике Latch hooking



Інструменти


Які інструменти вам можуть знадобитися.

Перший і самий основний інструмент це гачок із засувкою.

Також вам можуть знадобитися ножиці, для того щоб нарізати пряжу.

Матеріали, прядиво та нитки

Материалы, пряжа и нитки
Ви можете придбати вже готові набори, в яких є схема, матеріал-основа і необхідний набір ниток.

А можете зробити свій власний дизайн. Тоді вам знадобитися:

Тканина основа, це щільна сітчаста тканина або канва. В основному використовується пластикова канва. Вона дуже щільна і чудово тримає форму. Існують різні розміри канви. Враховуйте, чим більше номер, тим дрібніше клітини канви. Ви можете придбати канву з вже нанесеним на неї малюнком.

Пряжу, нитки можна використовувати абсолютно різні за складом і фактурі. Товщина нитки варіюється від 2мм до 8мм.

Для техніки Latch hooking вам знадобляться нитки, порізані на шматочки певної довжини. Довжина шматочків пряжі залежить від того наскільки пухнастий ви хочете килим. Середній розмір 6см. Ви можете придбати вже готові пачки пряжі, в яких вже порізані на певну довжину шматочки пряжі. З фірм виробників пряжі і готових наборів в техніці Latch hooking відзначимо Mary Maxim, Caron, Darice.

Процес роботи в техніці Latch hooking

1. Якщо ви придбали готовий набір, ви можете приступити до роботи відразу, як тільки распакуете і розберетеся зі схемою. Розкладіть все пряжу перед собою. Визначте, з чого ви почнете. Краще, починати заповнювати роботу з великих частин схеми.

2. Якщо ви вирішили зробити килим або гобелен власного дизайну, вам знадобитися зробити схему. Для цього можна використовувати програми для вишивки хрестом. Виготовивши схему, вам необхідно підібрати пряжу і основу для роботи.

Розмір канви можна прорахувати по квадратах схеми. Кожен квадрат схеми - це вузлик, відповідно величину канви потрібно розраховувати ширина +5 см, довжина 5см.

Готуємо пряжу нитки. Якщо у вас є пряжа в мотках, то вам доведеться її розрізати на багато відрізків заданої довжини. Це досить трудомісткий процес. Для цього вам буде потрібно зробити шаблон з щільного картону рівний довжині шматочка пряжі зігнути його навпіл. Акуратно рівномірно намотати на нього пряжу і розрізати пряжу з боку двох вільних країв шаблону. Простіше придбати вже готову порізану пряжу.

Затягуємо вузол

1. Візьміть шматочок пряжі, складіть його навпіл і покладіть на гачок.
 Затягиваем узел
 
2. Пропустіть гачок під нитку канви.
Затягиваем узел
 
3. Візьміть робочі кінці нитки і зачепите її кінці за гачок.
Затягиваем узел
 
4. Простягніть нитку гачком нитку через канву і петлю, що утворилася.
Затягиваем узел
 
5. Міцно затягніть вузлик.


Так виконуючи один вузол за іншим можна заповнити всю схему. Починайте заповнювати вузликами схему з великих елементів одного кольору. Слідкуйте за тим, щоб нитки були рівні.

Довжина ворсу

Якщо вас не влаштовує довжина ворсу і вам хотілося б зробити її коротше. Тоді можна взяти ножиці і підстригти виступаючу пряжу. Тут необхідна точність і акуратність.

Закріплення вивороту роботи

Для того щоб килим або гобелен служив довго, особливо якщо це килим, який використовують у побуті, краще його закріпити клеєм або клейкою тканиною з виворітного боку. Це допоможе ущільнити структуру килима і закріпить кожен вузлик.


Килимова техніка Latch hooking і вироби в ній виконані у, прекрасно виглядають в інтер'єрі і виконуються досить швидко і просто.

Ви можете ознайомитися з руської версією статті: Ковровая техника Latch hooking.