Вишивка гобеленів за допомогою голки для створення петель


Вишивка гобеленів за допомогою голки для створення петель - цікаве й творче заняття. У цій техніці можна вишити гобелен будь-якої складності. Правильно підбір кольору і фактури ниток або пряжі, перетворить гобелен в справжній художній шедевр. Які інструменти і матеріали знадобляться для вишивки гобеленів за допомогою голки для створення петель? Ви дізнаєтеся далі основні принципи вишивки гобелена в цій техніці.

Делаем стежки – петли



Матеріали і інструменти

Голка

Для того що б зробити декоративні петлі на тканині вам знадобитися спеціальна голка. На відміну від звичайної голки вона вставлена ​​в корпус - ручку голки, в нутрії якого вільно рухається. Нитка пропускається всередині корпусу від початку до кінця голки.

Довжину голки можна регулювати за допомогою гвинтиків або додаткових знімних насадок. Від довжини голки залежить розмір зробленої петлі. Розмір або діаметр голки також має велике значення. Найпоширеніший усереднений розмір голки 2,5 мм. Такий розмір підійде для вишивки гобеленів на тканини середньої щільності. Якщо ви хочете зробити гобелен з більш щільної тканини, наприклад, мішковини, тоді візьміть голку розміром 3мм.

Материалы и инструменты

Ножиці

Пристрій для протягування нитки в голку

Для того щоб протягнути нитку в голку для петель, вам знадобитися звичайна довга швейна голка або дріт завдовжки 50см.

Рамка для натягування тканини
 
Для того, щоб зафіксувати тканину вам знадобитися рамка для вишивки або підрамник.

Нитки і пряжа

Материалы и инструменты
Для вишивки гобелена за допомогою голки для створення петель можна використовувати різноманітну пряжу або нитки. Властивості ниток або пряжі повинні задовольняти наступні умови:

Не надто ворсиста пряжа, так як довгий ворс чіпляється за голку, і працювати з такою пряжею важко.

Не надто тягнеться пряжа, так як петлі будуть різні по довжині. Це виглядає не зовсім акуратно.

Товщина пряжі повинна приблизно відповідати розміру голки. Можна використовувати тонкі нитки, попередньо скрутивши кілька ниток в одну.

Тканина основа


Для гобелена краще вибрати тканину основу з щільного, не тянущегося матеріалу щільну канву для вишивання. Якщо тканина основа не є частиною композиції, то краще виберіть світлі тони тканини. Білий сірий бежевий кольори тканини основи будуть менше не проглядатися крізь стібки.

Клей для тканини

або клею одностороння тканину. Клей потрібен для закріплення вивороту роботи, щоб петлі не розпустилися.

Маркер для тканини

Для того щоб нанести малюнок на тканину основу вам знадобитися маркер по тканині.

Вишивка гобеленів за допомогою голки для створення петель, покрокова інструкція

Тут ви знайдете основні принципи вишивки гобеленів за допомогою голки для створення петель.

Крок 1. Вибираємо малюнок для вишивки гобелена.

Крок 2. Відміряємо тканину основу розмір гобелена + 10см по Діні і ширині. Вирізаємо основу гобелена і натягуємо в рамі для вишивання або на підрамнику. Натяг має бути середнім. Тканина не повинна провисати або бути занадто перетягнутою.

Крок 3. Переносимо контури малюнка на тканину основу за допомогою маркера або олівця для тканини. Пам'ятайте, що ми робимо вишивку голкою з виворітного боку роботи. Тому картинка повинна бути перенесена на тканину в дзеркальному відображенні.

Крок 4. Заправляємо нитку в голку. За допомогою дроту це зробити дуже просто: скласти дріт навпіл і протягнути двома її кінцями від кінця голки, крізь корпус - ручку до вушка голки. У вийшла петельку з дроту на задньому кінці голки протягнути нитку, а потім протягнути дріт з ниткою і вивести нитку в вушко голки.

Заправляем нить в иглу с помощью проволоки

Також замість дроту можна скористатися довгою швейною голкою, втягати в голку нитку і протягнути через корпус голки до вушка. Заправити нитку в вушко.

 Заправляем нить в иглу  с  помощью  длинной швейной  иглы

Крок 5. Робимо стібки - петлі. Малюнок гобелена вишивається з виворітного боку тканини! Тобто коли робота закінчена, лицьова сторона гобелена - це та, яка була з виворітного боку під час роботи і на якій видно петлі. Як зробити стібок петельной голкою? Проколюємо петельной голкою тканину, потім акуратно витягуємо голку з тканини, а на відстані 2,5 мм протикаємо тканину знову. Нитка повинна йти позаду голки!

 Делаем стежки – петли
Роблячи стібки, перевіряйте їх якість. Переверніть рамку і подивіться, чи достатньо щільно лежать ваші петельки.

Заповнюйте спочатку великі простори одного кольору, а потім переходите до деталей.
Крок 6. Закріпіть стібки клеєм з тієї сторони, з якої ви робили вишивку. Дайте клею просохнути і ваша робота готова.

Сподіваємося, що наша покрокова інструкція допоможе вам зробити прекрасний гобелен. Вишивка гобелена за допомогою голки для створення петель перетворитися для вас в улюблене заняття.

Ви можете ознайомитися з руської версією статті: Вышивка гобеленов с помощью иглы для создания петель.