Об'ємне бісероплетіння дерев: основні принципи


Об'ємне бісероплетіння дерев - досить молоде і дуже цікавий напрямок бісерного рукоділля. Знаючи основні прийоми і схеми виготовлення бісерних дерев, Ви зможете сплести як невибагливе грошове деревце, так і високохудожній бонсай.
Що необхідно для бісероплетіння дерев
Объемное бисероплетение деревьев

Отже, для початку Вам потрібно обзавестися необхідними матеріалами та інструментами. Вам знадобиться:



Бісер

Для виготовлення дерев з бісеру, не потрібно, щоб він був добре відкалібрований. Навіть навпаки, його неоднорідність додасть жвавість Вашому творінню і схожість його із справжнім деревом. Розмір, форму і матеріал бісеру необхідно підбирати відповідно тієї породи дерева, яке Ви збираєтеся зробити. На одне дерево середнього розміру у Вас піде близько 200 грам бісеру;

Дріт

Це основа для гілочок і стовбура Вашого дерева з бісеру. Для тонких гілочок використовується дріт товщиною 0,3-0,4 мм (в середньому 80-100 м на одне дерево), а для великих гілок і стовбура основою служить дріт 2-3 мм товщини (близько 4 м на одне дерево). Для цього добре підходить алюмінієва або мідний дріт, зі сталевою працювати важко через її жорсткості;

Нитки або флористична стрічка

Для формування основи стовбура і прикріплення до нього гілок дерева;

Алебастр (гіпс) або пластику (краще самозатвердевающая)

Для формування стовбура і кори дерева, а також закріплення дерева на основі;

Клей ПВА

для суміші з алебастром:

Підставка

Різні горщики, ємності, великі камені, будь-яка відповідна основа для посадки в або на неї Вашого дерева;

матеріали для декорування грунту навколо дерева з бісеру на основі. Це можуть бути різні натуральні або штучні камінчики, кора, декоративний мох, можливо сизаль або навіть розсип бісеру;

Інструменти:

кусачки, плоскогубці, круглогубці, пензлики, палички і лопаточки. І ще ємності для замішування алебастру з клеєм. У процесі роботи Ви зрозумієте, що саме Вам потрібно для здійснення тієї чи іншої операції;
акрилові фарби для фарбування стовбура і лак для його покриття.

Плетемо дерево з бісеру

Перш ніж приступити до виготовлення дерева з бісеру, обов'язково визначитеся з формою його крони, довжиною і видом гілочок. Для того, щоб зробити гілочку, нанизайте на дріт не відрізаючи її від котушки достатню кількість бісеру, залиште кінець дроту необхідної довжини і скрутіть потрібну кількість петельок з дроту з бісером через деякі проміжки. Це і є листочки Вашого дерева. Ось найпростіший спосіб виготовлення листочків. Також можна зробити коралоподібні гілки для зимового дерева без листочків, сплести плоскі листя паралельним плетінням і дугами на каркасі.
Разнообразьте формы веточек
В кінці знову залиште дріт потрібної довжини і відріжте її від котушки. Довжина кінців дроту залежить від того, як ви збираєтеся зробити основу для стовбура дерева з бісеру. Якщо це буде шматок більш товстого дроту, то на гілочках кінці дроту можна залишати по 8-10 см. Якщо ж окремо товстого дроту у Вас не буде, то довжину дроту на гілках потрібно залишати з тим розрахунком, щоб її вистачило на довжину видимої частини стовбура , а також тієї частини, яка буде закріплена в основі.

Складіть свою заготовку зі сплетеними листочками навпіл і перекрутити між собою дріт. Від того, як в процесі скручування ви розташуєте ваші листочки - один напроти одного або зі зміщенням, залежить тип Вашої гілочки - з симетрично або асиметрично розташованими листям. Якщо Ваше дерево буде з спадаючими гнучкими гілками, робіть їх достовірніше, якщо ж гілки повинні підніматися вгору - коротший. Також в процесі скручування Ви можете зробити не лише прості одинарні гілочки, але відразу подвійні і потрійні з одного дроту.

расправляйте хвостики веточек вдоль ствола

При створенні гілочки дріт скручуйте рівномірно, а не обкручівают один дріт навколо іншої, скрутку робіть акуратно і щільно, щоб бісер не бовтався. У Вас вийшли гілочки першого порядку. Поєднуючи їх, отримаєте гілочки другого порядку, з них - третього і т.д. Урізноманітніть форми гілочок, «підглянете» у природи варіанти рішень. І пам'ятайте, що чим вище до вершини дерева, тим гілочки повинні бути тонше і коротше і навпаки, нижче - товсті і довгі гілки, зібрані з більшої кількості гілочок нижчого порядку.

Далі зроблені Вами гілочки в задуманому порядку прикріпіть до заздалегідь підготовленого з товстого дроту стовбуру. Намагайтеся уникати товстих нерівномірних скруток, розправляйте хвостики гілочок уздовж стовбура. На створений таким чином дротяний каркас наноситься густий розчин з алебастру або гіпсу з клеєм ПВА в співвідношенні 1:1. Раджу Вам не використовувати потовщення стовбура за допомогою м'яких матеріалів (паперу, тканини), оскільки після висихання нанесеного зверху розчину він може потріскатися. Краще нанести кілька шарів густого розчину, причому перед нанесенням наступного шару попередній повинен добре просохнути.

Зробіть потовщення в місцях з'єднання гілочок зі стволом. Після створення форми стовбура і гілок розчином консистенції густої сметани за допомогою кисті нанесіть структуру кори. Для створення борозенок на корі можете використовувати зубочистку або будь-який інший зручний інструмент.

«Посадите» Ваше дерево из бисера

Ну ось і завершальний етап. «Посадіть» Ваше дерево з бісеру в горня з допомогою розчину алебастру, прикрасьте землю навколо дерева декоративними матеріалами і радійте Вашому творінню!

Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам освоїти об'ємне бісероплетіння дерев.

Ви можете ознайомитися з руської версією статті: Объемное бисероплетение деревьев.